Afval scheiden op school levert OBS Brandevoort voordeel op
21 september is Openbare Basisschool Brandevoort in samenwerking met de gemeente Helmond een pilot gestart voor het verminderen van afval en afval scheiden op school. De eerste stap is het voorkomen van afval om vervolgens het overgebleven afval zo goed mogelijk te scheiden.
Restafval naar 10% teruggebracht
De afvalstroom die scholen produceren is groot. En net als bijna alle andere scholen in Helmond wordt dit afval niet of nauwelijks gescheiden. Dit heeft te maken met allerlei regels die het de scholen lastiger maakte om afval te scheiden. In samenwerking met de gemeente Helmond heeft de OBS Brandevoort zich hard gemaakt om als eerste school in Helmond afval te verminderen en te scheiden. Het afval wordt in de klas gescheiden ingezameld: papier, PMD, groen en (zo min mogelijk) restafval in afvalemmers van gerecycled plastic. Na een week proefdraaien eerder dit jaar, werd het percentage restafval van 100% naar 10% teruggebracht, nagenoeg zonder instructie.
Afval inzamelen op school met luid emmer-geroffel van start
De gemeente juicht dit initiatief op het gebied van milieueducatie toe. Wethouder Margreet de Leeuw heeft op woensdag 21 september het startsein gegeven: “Vooral afval verminderen maakt een groot verschil voor de scholen. Als ouders minder verpakkingen mee naar school geven, dan is de afvalberg meteen zichtbaar kleiner. Zo simpel is het. Geef je kind een hervulbare beker mee met kraanwater: dat is lekker, gezond, goedkoop en geeft geen afval. Als deze pilot lukt, hoop ik dat alle Helmondse scholen het voorbeeld van OBS Brandevoort volgen.”
OBS Brandevoort zet emmers in voor strijd tegen afval
De kinderen kunnen de afval gescheiden inzamelen. Hiervoor staan in elke klas ECO emmers van gerecyled kunststof. De emmers zijn voorzien van afval recycling stickers. Een grijze emmer met het restafval logo, een oranje emmer met het Plastic-Metaal-Drankkarton logo en een lichtgroene emmer met het GFT-afval logo. Door de verschillende afval logo’s op de bijpassende kleuren emmer kunnen de kinderen, nagenoeg zonder instructie, het juiste afval in de daartoe bestemde emmer deponeren.
Afval scheiden op school levert financieel voordeel op
Veel scholen pleiten al jaren voor herbruikbare verpakkingen. Maar met name bij de hogere klassen, kiest men vaak voor gemak, is het een gewoonte of zijn mensen zich niet bewust van de gevolgen. Directeur OBS Brandevoort Maarten Jacobs: “We hopen met dit project het komende jaar daar verandering in te brengen op een positieve manier. Bewustwording is een van de belangrijkste doelstellingen. Als kinderen van jongs af aan goed aanleren hoe ze op een duurzame manier met de wereld om kunnen gaan, dan is dat een investering in de toekomst. We willen de school stap voor stap duurzamer maken de komende jaren.” Het scheiden van afval op school levert ook nog een financieel voordeel op. Restafval is de duurste stroom afval om te verwerken. Als deze stroom aanzienlijk wordt verkleind, kan er meer geld naar scholing in plaats van naar afvalverwerking. Ook het Brandevoortse wijkcentrum ‘t Brandpunt gaat de komende weken meewerken aan de pilot van afvalvermindering en afvalscheiding. Dit afval scheiden op school project is voortgekomen uit de conferentie “Alle lichten op groen” van de gemeente Helmond. De doelstelling van de gemeente is om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Voor meer informatie over het scheiden van afval op school: Jeroen van Helmond (gemeente Helmond) of namens de school Lara Tamarinof: 06-53242676. Voor de afvalinzamelings-emmers en ‘afval scheiden stickers‘ kunt u contact opnemen met emmers-bedrukken.nl. Foto’s start afvalverzamelingsproject Openbare Basisschool Brandevoort: