Van 1 tot 22 april 2016 organiseert Stichting Juttersgeluk in samenwerking met KIMO Nederland/België voor de tweede keer Expeditie Juttersgeluk: een ontdekkingstocht over stranden naar de mooie en minder mooie dingen op het strand voor mensen die gebruik maken van een voorziening WMO, PGB of WLZ. Het is een bijzonder mooie schoonmaakactie waarbij in 18 kustgemeenten het strand wordt schoongemaakt met emmers bedrukt door emmers-bedrukken.nl.
Dit jaar is Expeditie Juttersgeluk op 1 april gestart in Rockanje en loopt in een periode van drie weken door tot Texel. Waren het vorig jaar bij de eerste expeditie zes gemeenten die deelnamen, dit jaar is het aantal gegroeid naar achttien kustgemeenten. De expeditie is bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking. Doordat de zorg voor deze mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, heeft Juttersgeluk samenwerking gezocht met de kustgemeenten in Nederland. ‘Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen meer eigen waarde geeft. Meedoen is belangrijk, juist voor mensen die moeite hebben om mee te komen in de maatschappij’, aldus Suzanne Klaassen van Juttersgeluk.
Emmers vol met afval
Alle deelnemers ontvangen een emmer in plaats van vuilniszakken, een grijper en handschoenen en lopen over het strand op zoek naar afval. Ze keren terug met bakken en emmers vol met veel plastic, stukken visnet, piepschuim en een enkele sok of schoen. De gemeenten zijn blij met de hulptroepen die het strand schoonmaken. Zo wordt een hoop plastic verzameld dat anders verdwijnt in de zee en door vissen wordt opgegeten. Na elke etappe zet Juttersgeluk een kort verslag met een paar sfeerimpressies op hun website.