28 maart 2016 
2 min. leestijd

Albert Heijn moestuintje verpotten

Albert Heijn moestuintje verpotten

Wanneer ga je je moestuintje verpotten? In menig huishouden zijn de Albert Hein moestuinplantjes te vinden. In totaal kan je 20 verschillende moestuintjes sparen, waarbij enkele succesnummers jaarlijks terugkeren. Enkele voorbeelden zijn komkommer, cherrytomaatjes, peultjes, radijs en basilicum. Leuk is ook dat AH elk jaar varieert. Zo hebben we  zaadjes van watermeloen gehad en zitten er dit jaar diverse bloemen bij zoals zonnebloem, goudsbloem en groot kaasjeskruid.

Nadat je Albert Heijn Moestuintje ingezaaid is en de eerste plantjes al groot beginnen te worden moet je nadenken over verpotten. Hoe kan je je moestuintje verpotten? We geven je graag enkele tips.

 

Groei voortgang

Als je de Albert Heijn Moestuintje hebt ingezaaid, beginnen de eerste plantjes te groeien. Van tuinkers heb je bijvoorbeeld al na enkele dagen plezier. Hoe ver de voortgang is, en hoe groot je plantjes zijn is natuurlijk afhankelijk van het tijdstip dat je je moestuintje hebt gezaaid, hoe warm je tuintje staat en of je je moestuintje netjes water hebt gegeven. Als de plantjes al groot beginnen te worden, moet je nadenken over verpotten.

Wanneer moestuintje verpotten?

De volgende stap van je Albert Heijn mini moestuintje is het verpotten van je beplanting. De moestuintjes verpot je wanneer de plantjes 3 of 4 cm groot zijn. Dat verschilt per plantje. Tuinkers hoef je helemaal niet te verpotten. Wortel en rode biet verpot je bijvoorbeeld bij 3 cm. Peterselie, komkommer en peultje/sperziebonen verpot je bijvoorbeeld bij 4 cm. Kijk voor het complete overzicht op onderstaande afbeelding.

2017:

AH moestuinje 2017 overzicht verpotten en oogsten

2016:

Moestuintje zaaien, verpotten, oogsten

Potje verwijderen of niet?

Bij de meeste plantjes kan je het hele potje in een grotere pot of emmer met aarde of potgrond zetten. De wortels groeien vanzelf door het potje heen. Het potje is een natuurproduct en zal op den duur vanzelf verdwijnen. Bij enkele plantjes, namelijk radijs, rode biet, wortel en venkel, maak je bij het verpotten het potje nat en scheur je het voorzichtig open. Zet vervolgens de plantjes in een grotere pot met aarde. Bij sommige soorten kan je ze direct uitzetten in de volle grond (buiten in de tuin) als je die hebt.

Hoe groot moet de pot zijn?

Afhankelijk van het plantje heb je een potje nodig die 12 of 30 cm breed is. Voor bijvoorbeeld peterselie, tijm, radijs, basilicum en rucola gebruik je een 12 cm brede pot of emmer. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een 5 liter emmer gebruiken. Die is met zijn breedte van 21 cm groot genoeg. De tuinkers hoef je niet te verpotten. Voor andere moestuintjes, zoals de komkommer, spinazie en rode biet, heb je een 30 cm brede pot nodig. Hiervoor kan je heel goed een 12 liter emmer gebruiken.

Te veel kou

Zet je plantje (vooral in het begin) op een warme plek, op kamertemperatuur. Na het verpotten hebben ze minder warmte en vocht nodig. Zet de plantjes niet buiten als er nog kans is op vorst.

Verpotten lukt niet

Verpotten moet zeer voorzichtig gebeuren. Als je de wortels van het plantje beschadigt, kan het plantje doodgaan. Als er aan de buitenkant van het potje al wortels zichtbaar zijn, kan je beter het hele potje in een grotere pot of emmer zetten. De wortels groeien vanzelf door het potje heen.

Mijn plantje hangt slap na verpotten

Na het verpotten heeft het plantje wat tijd nodig om te wennen en op zoek te gaan naar voedsel uit de nieuwe grond. Zet de plantjes daarom op een koelere plek, dan krijgen de wortels rustig de tijd om aan de nieuwe grond te wennen.

Over de schrijver
Marc Dekkers (1972) is eigenaar van Emmers-bedrukken.nl en het communicatie- & evenementenbureau Comee.In 2012 heeft hij emmers-bedrukken.nl opgericht. Gespecialiseerd in het bedrukken van kunststof emmers. Door de jaren heen is het assortiment kunststof emmers uitgegroeid tot wellicht een van de grootste in Nederland. Verder voegt emmers-bedrukken.nl regelmatig nieuwe producten toe. Enkele voorbeelden zijn gereedschapsbakken, voerscheppen. Emmers-bedrukken.nl hecht grote waarde aan een goede kwaliteit drukwerk. Dat uit zich in een sterke hechting en lange levensduur. Zo zijn de bedrukte emmers en andere items, relatiegeschenken die jaren meegaan.
Reactie plaatsen